Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Álmaikat beteljesítő nőkkel és pálos szerzetesekkel vár a zalaegerszegi múzeum


Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok - közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató hétfői sajtótájékoztatón.


A három intézmény - a Göcseji Múzeum, a Mindszentyneum és a Göcseji Falumúzeum - sokszínű és élményközpontú programokat állított össze. Céljuk, hogy minél több látogatót, illetve korosztályt tudjanak megszólítani - hangsúlyozta Havasi Bálint.

Februárban Közösségi múzeum címmel szerveznek nemzetközi szakmai konferenciát. A tanácskozást a Nemzeti Művelődési Intézettel és a szentendrei Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen rendezik meg. A program témájához kapcsolódva folytatják a közösségi régészeti kutatásokat - fűzte hozzá.

Júniustól a Pálosaink, a fehér barátok című időszaki kiállításra várják a látogatókat, akik megismerhetik a magyar pálos rend történetét és régészeti emlékeit.

A Göcseji Múzeum idén ünnepli Szentmihályi Imre születésének 100. évfordulóját. A közgyűjtemény első szakemberéről tudományos konferencián emlékeznek meg. Az előadások anyagát és a legújabb kutatások eredményeit a 2025-ben megjelenő múzeumi évkönyvben teszik közzé - jelezte Kostyál László tudományos igazgató.

A Mindszentyneumban február az emlékezés hónapja; ennek jegyében rendezik meg a Mindszent(i)gazsága című vitaestet Soós Viktor egyháztörténész és Kovács Gergely, a szenttéavatási ügy felelőse részvételével - mondta el Csengei Ágota tagintézmény-vezető.

Beszámolt arról is, hogy február 16-tól a Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítását is láthatják Zalaegerszegen az érdeklődők.

A Göcseji Falumúzeum kapuit tavaszköszöntő rendezvénnyel nyitják meg márciusban - emelte ki Varju András tagintézmény-vezető.

Húsvéthétfőn tojáskeresésre invitálják a családokat: a csokifigurákat fűben, fák odvában és a portákon rejtik majd el.

A hagyományos programokat új elemekkel színesítik, többek között a Kügel-zongorát is többször megszólaltatják. Az 1796-ban készült barokk hangszer öt évvel ezelőtt egy apró zalai településről, Vöcköndről került a múzeum restaurátorműhelyébe, ahol felújították és újrahangolták.

Forrás: MTI / Fotó: Részlet a Göcseji Múzeum Nőnek lenni akkor… kiállításából

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések