Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Törökországban is elkezdődött a magyar-török kulturális évad programsorozata


A magyar kultúra napjához igazítva január 21-én és 22-én a Pannon Filharmonikusok isztambuli és ankarai hangversenyével indult útjára Törökországban a magyar-török kulturális évad 2024. programsorozata - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel. 

Mint írták, az ezerötszáz férőhelyes isztambuli Atatürk Kulturális Központban Liszt Ferenc és Bartók Béla művei mellett Adnan Saygun török zeneszerző művét mutatta be a nemzetközi ismertségű szimfonikus zenekar. Szólót énekelt Schöck Atala és Molnár Levente.

A közleményben idézik Hoppál Pétert, a Magyar-Török Kulturális Évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztost, aki köszöntő beszédében azt mondta: két különleges estét ünnepelnek közösen a magyar és török kultúrakedvelők, hiszen útnak indul az a száz magyar kulturális programból álló, egyéves rendezvénysorozat, amellyel Magyarország és a Török Köztársaság diplomáciai kapcsolatainak centenáriumát ünnepeljük. Ezzel párhuzamosan Magyarországon a török kultúra kincsei mutatkoznak be egész évben.

A kormánybiztos hangsúlyozta: "nekünk magyaroknak kiemelten fontos a mai nap, hiszen január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ezen a napon írta 201 évvel ezelőtt nemzeti himnuszunk verses szövegét Kölcsey Ferenc magyar költő."

A hangverseny isztambuli helyszínén szintén az évad keretében Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója nyitotta meg a Törökország-építő magyarok című kiállítást, amely az évad során Törökország több városában is bemutatkozik.

"A ma este szóljon azokról a magyarokról, akik kivívták a török nép tiszteletét és szeretetét, akik építeni, tanítani és tanulni érkeztek Törökországba. Azokról a magyarokról, akik kiérdemelték többek között Musztafa Kemál Atatürk pasa tiszteletét is, aki Friedrich István egykori miniszterelnöknek ajándékozott képre azt írta: A tisztelt és testvéri magyar népnek. Ez a fotó eredetiben ma itt látható a kiállított emlékek között" - fogalmazott a főigazgató.

Hozzátette: "a magyarok visszafizethetetlen szerepet játszottak Törökország modernizálásában - így vélekedett rólunk magyarokról Hayrullah Yigitbasi török történész, egyetemi oktató, aki Magyarországon kutatta a török-magyar kapcsolatokat. A két nép közötti barátság emlékeinek egy részét hoztuk ma el ide Isztambulba."

A közlemény szerint a magyar-török kulturális évad száz programja a magyar kultúra szinte minden műfajából ízelítőt ad Törökországban. Az évad során kortárs kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményéből és Kovács Gábor gyűjteményéből, fellép a Győri Balett társulata, bemutatkozik a Magyar Nemzeti Színház, a Capa Központ, de lesznek családügyi és tudományos konferenciák is.

Idén a legnagyobb török fesztiválok díszvendégeként mutatkozik be Magyarország, és az évadban megemlékeznek a magyar nemzeti ünnepekről is Törökországban.

Felidézték, hogy a magyar-török kulturális évadot a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóján, 2023. december 18-án nyitották meg Budapesten Recep Tayyip Erdogan és Novák Katalin köztársasági elnökök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök részvételével.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések