Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Az ajtó bemutatójára készülnek Szegeden Fekete Gizi és Szilágyi Annamária főszereplésével


A 2024-es év legelső kisszínházi bemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház. Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát Barnák László rendezésében láthatja a közönség február 2-ától, a főszerepben Fekete Gizivel és Szilágyi Annamáriával, akik első alkalommal játszanak együtt ilyen komoly szerepekben csaknem húsz éve közös szegedi működésük során.


Egy ismert irodalmi mű kapcsán mindig komoly rizikót jelent, mennyire tudja jól visszaadni azt az abból készült színházi előadás. Fontos, hogy a szegedi színház sem magának Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényének pontos átültetésére vállalkozott, hanem egy színpadi adaptáció készült Vörös Róbert dramaturg, rendező, színházi író munkája nyomán. A produkciót a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Barnák László rendezi – és szerepel is az előadásban –, aki a szöveg kapcsán elmondta: „Az eredeti mű egyfajta kivonatát, sűrítményét vagy keresztmetszetét láthatják a nézők. A legfontosabb dolog a regényben és a mi esetünkben is a két nő, Emerenc és Magda kapcsolata.”

Mint az igazgató kiemelte, egy olyan változatot szerettek volna, amely kimondottan a Szegedi Nemzeti Színház számára készül, és az ottani színészekre íródik. Ennek megfelelően például a produkcióban többet megtudhatunk a férj, Szobotka Tibor karakteréről is a regényhez képest, de a többi mellékszereplő is hangsúlyosabb szerephez jut.

„A színházban mindig kérdés, hogy mennyi szabadságot adsz a képzeletnek, a nézőnek mennyi lehetősége van arra, hogy elképzeljen valamit – én azt a színházat szeretem, amelyik ad lehetőséget, de ehhez pontosan kell fogalmaznunk” – mondta el Vörös Róbert dramaturg, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy újra a Szegedi Nemzeti Színházban dolgozhat, olyan színészekkel, akiket ismer és szeret. Ez írás közben segítségére volt, hiszen a szöveget már az előadója hangján hallotta. Fontosnak tartja, hogy a képzelőerő vigye a nézőt, a látottakat és a hallottakat a saját érzéseivel, tapasztalataival egészítse ki, a produkció így tud valóban maradandó élményt adni.

Szabó Magda olyan tudással és sűrűséggel ábrázolta műveiben az életet, ami az irodalomban és a színházban egyaránt ritka,

Emerenc karaktere pedig a világirodalomban is kivételes. Az ajtó 1987-ben jelent meg, azóta közel negyven nyelvre fordították le. Szabó István 2012-ben filmet forgatott belőle Helen Mirren főszereplésével. A most készülő előadásban Emerenc szerepében a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja, Fekete Gizi látható, aki több szállal kapcsolódik mind a regényhez, mind Emerenc karakteréhez, mind az úgynevezett „debreceniséghez”, hiszen a 60-as években ő maga is élt a cívisvárosban.

Magdát, az írónőt Szilágyi Annamária alakítja, aki a regény szerzője kapcsán elmondta, Szabó Magdát egyfajta kíméletlen őszinteség jellemezte, amiért sokan voltak, akik nem tudtak hozzá megfelelően kapcsolódni. A színésznő a próbafolyamat alatt számos interjút visszanézett az általa megformált karakterről, hogy minél több személyiségjegyet tudjon beépíteni a szerepébe. „Nagyon sokat kapaszkodtam a regénybe a próbák alatt – emlékezett vissza –, de végül eljött az a pont, amikor azt mondtuk, engedjük el, mert nem tudunk mindent belesűríteni az eredeti műből az előadásba.

„A színház olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyekre sokszor nincs egzakt magyarázat: hogyan küzdünk a magunk és mások érzelmeivel,

hogyan nyitogatjuk ki magunkban az ajtókat”

– fogalmazott Barnák László, hozzátéve, az előadás tétje, hogyan alakul ennek a két nőnek a viszonya, miközben folyamatosan felborul a kettőjük közötti egyensúly azon az érzelmi libikókán, amibe Emerenc hajtja Magdát. 

A készülő produkció további különlegessége, hogy nem lesz díszlete, csupán néhány bútordarab, kellék segíti majd a történet térbeli behatárolását. Az előadás így teljesen a színészi játékra fókuszál.

A további szerepekben Borovics Tamás, Szegezdi Róbert / Barnák László, Tánczos Adrienn, Csorba Kata, Gömöri Krisztián, Bánvölgyi Tamás és Rácz Tibor látható.

Az előadásról további érdekességeket árultak el az alkotók az alábbi videóban:

Az ajtó - KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

Résztvevők: Barnák László rendező, valamint a darab szereplői közül Fekete Gizi (Emerenc), Szilágyi Annamária (Magda) és Borovics Tamás (Professzor) Moderátor: Juhász-Barna Sarolta

Posted by Szegedi Nemzeti Színház on Tuesday, January 23, 2024

Az ajtó című előadás bemutatóját február 2-án 19 órakor tartják a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

Az ajtó című előadás bemutatóját február 2-án 19 órakor tartják a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

További időpontok:

  • február 3. 19:00
  • február 4. 15:00
  • február 6. 18:00
  • február 7. 18:00
  • február 8. 18:00

Forrás: szinhaz.hu / Fotó: Az ajtó – Szegedi Nemzeti Színház

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések