Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát


Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát – közölte Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Kulturális Tanács mai ülésén. 

Demeter győzelmével múzeumi összevonás következhet, ami előrevetítheti a más művészeti ágaknál történő integrációt is.

A Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára, a menesztett L. Simon László helyére tíz szakember nyújtotta be a pályázatát, a versengők listája azonban nem volt nyilvános.

L. Simon László korábban arról írt, hogy egy ismert pályázó lehetne a garancia egy összevonási terv sikeres megvalósítására:

"Nem tudom, hogy Demeter Szilárd valóban megpályázta-e az MNM főigazgatóságát, de róla nyugodtan állíthatjuk, hogy alkalmas lenne egy integráció levezénylésére, csak az a kérdés, mit mivel vonna össze."

Az esetleges összevonásról többet egyelőre nem tudni, de nem valószínű, hogy Demeter elhagyná a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetői székét, hiszen Csák János február elsejével nevezte ki újabb öt évre főigazgatónak. Az Index szerint esetleg a Nemzeti és a PIM összevonása kerülhet szóba, ez a változás pedig előre jelezheti azt is, hogy más művészeti ágakban hasonló átszervezések következhetnek.

Az új főigazgató 2024. március 6-tól legfeljebb 2029. március 5-ig töltheti be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját.

Prokult Újság információ

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések