Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Egyéves a Déryné Program középiskolásoknak szóló, KultUp sorozata


Egy éve indult el a Déryné Program KultUp "Belenősz a kultúrába!" elnevezésű, középiskolásoknak szóló rendezvénysorozata, amelynek 83. témanapját kedden Simontornyán, a Vak Bottyán Gimnáziumban tartották. 


Az esemény előtt Héjja Gábor projektvezető elmondta, az egy év alatt 83 témanapot rendeztek középiskolákban és mintegy 30 ezer diákhoz jutottak el. Idén még 33 témanapot tartanak - tette hozzá.

A KultUp sorozat missziója az, hogy a színházi élményt a 14-18 éves korosztály számára mind a 19 vármegyébe eljuttassák. A program 50 alkotó, szervezet közreműködésével témanapokat - kötetlen, tematikus, színházi élményt is nyújtó tanítási napot - rendezett az iskolákban.

Az eseménysorozat honlapján azt írták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak azokra az intézményekre, ahol korlátozott a kultúrához való hozzáférés lehetősége.

Kiss Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, a KultUp ötletgazdája az MTI-nek elmondta, a céloknak megfelelt a középiskolai program, az elmúlt egy évben annyi diákot sikerült elérni, amennyit elvártak a stábtól.

A program részeként kutatást is végeznek a tanárok és a gyerekek között, a visszajelzések alapján a diákok élvezték a témanapokat, és szép eredményeket értek el a közösségépítésben is - tette hozzá.

Megemlítette, hogy nagy sikere van a diákok között Havasi Péter és Janka Barnabás Petőfi percei című, tantermi előadásának, népszerűek a Rippel fivérek, Grecsó Zoltán táncművész, Várnagy Andrea zongoraművész és Benedekffy Katalin operaénekes órái is. A 2023/2024-es az első teljes tanév, amikor színházi és előadóművészeti élményhez juttatják a középiskolai korosztályt - jegyezte meg.

Az eseményeken többek között Az ember tragédiáját, Kosztolányi Édes Annáját, Dsida Jenő- és József Attila-verseket dolgoznak fel közösen a művészekkel, vannak interaktív komolyzenei és szünetszínházi előadások. A KultUpban részt vesz mások mellett a Kaposvári Csiky Gergely, a Győri Nemzeti Színház, a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Déryné Társulat.

Kiss Domonkos Márk beszámolt arról is, hogy a programban ingyenes nyári tábort és tehetségkutatót hirdettek a korosztály számára; a jelentkezők a Déryné Program szervezésében júliusban megtartandó KultCamp táborban adhatják elő táncos, zenei, prózai vagy drámai produkcióikat.

Forrás: MTI 
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések