Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Három koncert népszerűsíti a cigány dalt a Benczúr Házban


Három felvezető koncert népszerűsíti tavasszal és nyár elején az augusztus 8-i 3. Nemzetközi Cigány Dal Napját a Benczúr Ház Rendezvényközpontban - közölték a szervezők az MTI-vel.


Az augusztusi nagy rendezvénysorozat felvezetéseként március 8-án Lakatos Mónika és a Cigány Hangok lép fel, április 19-én a Romengo, június 7-én pedig a MazsiMó-GipsyMó formáció.

Mint írták, a rendezvény főszervezője és ötletgazdája Rostás Mihály "Mazsi", a Romengo zenekar vezetője, a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat elnöke, aki az 1943-ban Szkopjében augusztus 8-án született Esma Redzepova születésnapjára választotta az ünnepnapot.

Redzepovát a cigányzene királynőjeként tartják számon. A 2016-ban elhunyt énekesnő nemcsak a macedón zenei kultúra világszerte ismert jelképe, személye a cigány muzsika számára szintén meghatározó. Pályafutását akkor kezdte Jugoszláviában, amikor a cigányok szégyenletesnek tartották, hogy a nők nyilvánosan énekeljenek. Ennek ellenére ő volt az egyik első énekes, aki romani nyelven adott elő a rádióban és a televízióban, dalaival hatalmas sikereket aratott Jugoszláviában, majd az egész világon.

Esma Redzepovát példaképpé tette az is, hogy férjével és zenésztársával, Sztevo Teodoszievszkivel 46 gyermeket fogadtak örökbe és neveltek fel.

A közlemény kiemelte: a Nemzetközi Cigány- és Világzenei Hálózat távlati célja, hogy a Nemzetközi Cigány Dal Napját az Európai Unió minden tagállamában megszervezzék. A Nemzetközi Cigány Dal Napja fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök. 

Forrás: MTI /  A képen Lakatos Mónika. Fotó: Farkas András

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések