Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Hatalmas disznótort tartottak Derecskén


Készült a májas, a véres, a kolbász s a tepertyű is

Tizenötödik alkalommal, hatalmas érdeklődés mellett tartották meg szombaton Derecskén a hagyományőrző disznótort. 30 csapat, közte számos határon túli település mutatta meg, milyen ételeket készítenek a friss sertéshúsból vagy belsőségekből. 

A városban 2009 óta rendezik meg a disznótort, amely célja, hogy a fiatalabb generáció is megismerje ezt a régi hagyományt.

– Nem nagyon látnak már a mai fiatalok, gyerekek disznótort otthon és nagyon fontos, hogy ismerjék meg ezt a hagyományt.

Nemcsak a derecskei ízeket, recepteket, hanem a szűkebb-tágabb környezetünk, a Kárpát-medence ízeit, gasztronómiai hagyományait, szokásait is

– hangsúlyozta Derecske polgármestere, Rácz Anikó.

Idén minden eddiginél több, 30 csapat mutatta be ételeit Derecskén. A legtávolabbról, csaknem 400 kilométerről a székelykeresztúriak érkeztek. Náluk még mindig él az otthoni disznótor hagyománya, igaz ott nem perzselik, hanem fenyőgyantával tisztítják a jószágot.

– Megfürdetjük, legyantázzuk és utána ezzel a kis fém kolomppal levakarjuk a szőrt – árulta el Orbán Orsolya Székelykeresztúrról.

Debrecen csapata is részt vett a 15. Derecskei Disznótoron. Ez a rendezvény ugyanis nem csak az ételekről, de a települési kapcsolatok erősítéséről is szól.

– A közlekedési lehetőségek is megújultak. Kerékpárúton közvetlenül elérhető a két település egymás között, illetve autópálya is összeköti őket. Ezenkívül pedig

a hagyományaink ezer szállal kötnek egymáshoz

– fogalmazott Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

A 15. Derecskei Disznótoron maskarás felvonulást is tartottak, ahol kereplővel és karikásostor csergetéssel űzték a telet.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések