Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Kortárs magyar művészek posztdigitális alkotásaiból nyílik kiállítás Berlinben


Code + Canvas: Posztdigitális alkotások a Magyar Nemzeti Bank műgyűjteményéből címmel kortárs magyar művészek alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken Berlinben, a Collegium Hungaricumban. 

Az MNB Arts and Culture és a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) együttműködésével létrejött tárlat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyűjteményének kortárs alkotásaiból mutat be válogatást Hamvai Kinga és Petró Zsuzska kurátorok koncepciója mentén, március 22-ig - tájékoztatta az MNB-Ingatlan Kft. az MTI-t.

Az Y generációs feltörekvő művészek munkáiból összeállított anyag az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb művészeti tendenciáját, a posztdigitális irányzatot állítja fókuszba. A kilenc magyar művész a posztdigitális korszak technológiai fejlődése és kihívásai mellett a kifejezési formák változatos tárházát mutatja be a kiállításon.

A Marc Prensky amerikai író nyomán digitális bennszülötteknek nevezett Y generáció tagjai beleszülettek a számítógép, majd az internet és közösségi média világába, ami szociális kapcsolataikon túl lényegi változásokat idézett elő valóságérzékelésükben is. A Code + Canvas kiállítás ennek a generációnak a valóságfelfogásába, művészeti praxisaiba nyújt betekintést, képet mutatva az elmúlt évek egyik legfontosabb művészeti irányzatáról.

A kiállított művészek különböző stratégiákat alkalmaznak a digitális és analóg világ közötti egyensúly megteremtésére. Vannak, akik részben vagy egészben digitális technológiával tervezik munkáikat, amelyeket aztán hagyományos képalkotási technikákkal kombinálnak. Mások a nyomtatási technikákat, a képek, az eredeti és a másolat reprodukálhatóságát, valamint az ember és a gép bonyolult kapcsolatát vizsgálják - olvasható a közleményben.

Mint írják, a posztdigitális vizuális kultúra markáns megjelenése (a vibráló képernyők esztétikája, tökéletes színátmenetek, glitchek) mellett, a kiállító művészek szervesen kapcsolódnak művészet- és festészettörténeti hagyományokhoz.

A közleményben kitérnek arra is, hogy a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a Magyar Nemzeti Bank is 2024-ben ünnepli fennállása 100. évfordulóját.

"Az MNB a művészeti gyűjteményépítés kezdetétől kiemelten kezeli, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a kollekcióban szereplő műveket, amiket mi a nemzeti örökségünk részének tekintünk, és úgy is kezelünk" - idézi a közlemény Hamvai Kingát, az MNB Arts and Culture vezetőjét, a kiállítás egyik kurátorát, aki hozzátette, hogy az idén 100 éves magyar jegybank büszke művészetpártolói tevékenységére, a kultúra és a gazdaság összekapcsolására.

Hamvai Kinga külön örömnek nevezte, hogy két százéves intézmény működött együtt a tárlat létrejöttében.

"A CHB-ben rendezett jubileumi kiállítás tisztelgés az intézmény tartós szerepe előtt a kulturális csere és innováció katalizátoraként. A CHB száz év alatt folyamatosan úttörő művészeti és tudományos párbeszédek színtereként szolgált" - idézi a közlemény Nagy Márta intézetvezetőt.

Forrás: MTI / Borítókép: Petró Zsuzska és Hamvai Kinga, a kiállítás kurátorai (Forrás: MNB Arts and Culture)
Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések