Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Miklósa Erika ifjú muzsikusok számára alapított díjat


KvintEsszencia Talentum díjat ígéretes, ifjú komolyzenészek kaphatják, első alkalommal pedig a Virtuózok idei felfedezettjei, Balogh Ádám és Balogh Máté kapták. Az elismerést az énekesnő a Cziffra Fesztivál nyitókoncertjén adta át, ahol az eseménysorozat további díjainak átadására is sor került.


Miklósa Erika Facebook-posztban számolt be a díj alapításának motivációjáról. Mint írta, a Virtuózokban fedezte fel a két ifjú zongoristát, Balogh Ádámot és Balogh Mátét. „Figyeltem őket a Virtuózokban. Utána is. Nagyszerű zongoristák. Nagy tehetségek. Miattuk is határoztam úgy, hogy civil előadóművészként megalapítom – ígéretes, ifjú komolyzenészek számára – a pénzjutalommal is járó KvintEsszencia Talentum-díjat. Ők kapták meg először, tegnap este, a Zeneakadémián, a Cziffra György Fesztivál nyitóünnepén. A Fesztivál teljes szakmai zsűrije is rájuk voksolt.”

Az énekesnő a továbbiakban a tehetség társadalmi jelentőségéről és a mecenatúra fontosságáról írt. Példaként említette Brassai Sámuelt, aki Erkel Ferencet támogatta: „Mindenben hajtotta a felfedezés és az, hogy a magyar jövőt szolgálja. Ezért is vált mecénássá is a reformkorban. Erkel Ferenc pártfogójaként ő inspirálta a zeneszerzőt a Magyar Ábránd zongorajáték megírására. És ami még érdekes: számos női zeneművészt is támogatott, ami abban a korban szinte egyedülálló volt. A női egyenjogúság mellett tette le voksát az élet minden területén.

Mecénásnak lenni sosem kötelező. De jó dolog.

Minden kornak szüksége van olyan mecénásokra, akik támogatásukkal a köz javát is gyarapítják.”

A február 10-i, ünnepi koncerten a Cziffra Fesztivál további díjait is átadták a Zeneakadémián. A Cziffra György Fesztivál Kreatív Művész díja azon művészeknek ítélhető oda 32 éves korig,

akik a klasszikus zenei elköteleződés mellett kreatív és műfaji sokszínűségre nyitott személyiséggel, egyedi stílussal és Cziffra György szellemiségéhez közel álló zenei filozófiával gazdagítják az egyetemes zenekultúrát.

Idén a díjat Rozsonits Ildikó zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétművész kapta. Az Ifjú Tehetség díjjal a 18 év alatti fiatal művészeket ismeri el, akik pályájuk legígéretesebb zeneművészei. Az elismerést idén Hamar Luca Valentina oboa szakos növendéknek ítélték oda. A Kreatív Művész és az Ifjú Tehetség díjakkal járó pénzjutalmakat Budapest Főváros 13. Kerületi Önkormányzata biztosította.


A zsűri tagjai voltak: Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Miklósa Erika, a Magyar Szent István Rend kitüntetés birtokosa, Kossuth-díjas operaénekes, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Érdemes Művész, a Cziffra György Fesztivál Életműdíjasa, Keller András Kossuth- és Prima Primissima díjas hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója

A Cziffra Fesztivál egészen február 25-ig számos kiemelt programmal várja az érdeklődőket Budapest több helyszínén. A fesztivál Tehetség- és Életműdíjait a február 25-ei gálakoncerten adják át a Zeneakadémia Nagytermében.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések