Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Perényi Miklóssal koncertezik az Anima Musicae


A kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett csellóművész február 8-án a Zeneakadémián muzsikál együtt a kamaraegyüttessel. 

Szinte még fel sem ocsúdhattunk Szergej Nakarjakov elképesztő trombitajátékából, februárban ismét egy igazi legendával örvendezteti meg a közönséget az Anima Musicae Kamarazenekar: Perényi Miklós lesz a Grandioso bérlet vendégszólistája.

A kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett csellóművésszel első alkalommal játszik az együttes. Perényi Miklós évtizedek óta kápráztatja el a hazai és a nemzetközi közönséget, a világ legnevesebb koncerttermeiben lépett fel, a legrangosabb zenekarokkal dolgozott. Az Anima Musicae Kamarazenekar február 8-i hangversenyén a csellóirodalom egyik legkedveltebb művét, Haydn D-dúr csellóversenyét adják elő. Egészen 1950-ig, a kézirat megkerüléséig vitatott volt, hogy valóban Haydn-e a szerző, noha kvalitásai miatt ez egyáltalán nem lehetett kérdéses.

Feltehetően az Eszterházy zenekar első csellistájára, Antonín Kraftra szabta a művet a komponista, aki a kor egyik legkiválóbb művészeként a hangszer akkori adottságait fölényesen ki tudta használni,

a végtelen éneklő dallamok mellett a virtuóz, szemkápráztató játékmódokat is mind beépítette művébe a mester.

Perényi Miklós játékát élőben hallani már önmagában is felér egy ünnepnappal, azonban a különleges koncerten még egy apropó van az ünneplésre: a műsor keretét adó Josef Suk 150. születésnapjára emlékezhetünk, akinek két műve, a Meditáció egy régi cseh himnuszra és Esz-dúr szerenádja is felcsendül a Zeneakadémia Nagytermében.

Anima Musicae Kamarazenekar (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea / Anima Musicae Kamarazenekar)

A cseh romantikus zene egyik legmeghatározóbb szerzőjéről van szó, aki nemcsak Dvořák kedvenc tanítványa, hanem később veje is volt. A koncert zárószámaként elhangzó szerenádot a mestere lánya, Otilie Dvořák inspirálta, akihez – mint a zenéből is kiderül – rendkívül mély és tiszta szerelemmel kötődött Suk.

A siker nem maradt el, a zeneszerző egyszeriben ismertséget is szerzett művével, és Otilie kezét is elnyerte.

A nyitószám ezzel szemben a komponista borongósabb, melankolikus oldalát mutatja be: az 1914-ben komponált Meditáció egy régi cseh himnuszra Szent Vencelhez, a csehek védőszentjéhez fohászkodik, a küszöbön álló I. világháború idején.

A rendkívül színes repertoárjáról is ismert Anima Musicae Kamarazenekar ezen a koncertjén is megcsillogtatja sokoldalúságát, hiszen a klasszikus és romantikus művek mellett napjaink egyik legsikeresebb zeneszerzője, Varga Judit Mosar II. című alkotása is felcsendül, melyet a kamarazenekarnak ajánlott. A nem mindennapi kompozícióról így ír a szerző: „A Mosar cím izlandi nyelven mohákat jelent, ennek megfelelően elsősorban a mohák inspirálták a darabot.

Olyan hangzásfelületet akartam létrehozni, amely messziről nézve homogén, de ha elég közel megyünk hozzá, kiderül, hogy ezer kis pici különböző egyéni kinövésből áll.

A Grandioso-sorozat második koncertje is hű marad címéhez, hiszen a művészek, a műsor és a helyszín tekintetében sem találhatunk rá más jelzőt, mint a grandiózus szó.

Az Anima Musicae és Perényi Miklós február 8-i hangversenyére a Zeneakadémia Nagytermében jegyek kaphatók online, valamint a somogyvari-zsofi@animamusicae.hu címen is igényelhető.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések