Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Schweiger Szilvia Lilla: 2024 szőkőév


A nagyobbik öcsém február 28-án született, mindig azon poénkodtunk vele, hogy de kár, hogy nem 29-én, mert akkor csak minden negyedik évben kellene megünnepelni!

Írországban és Nagy-Britanniában hagyomány, hogy a nők csak szökőévekben tehetnek házassági ajánlatot. Bár azt állítják, hogy a hagyományt Szent Patrik vagy Brigid of Kildare kezdeményezte az 5. századi Írországban, ez megkérdőjelezhető, mivel a hagyományról a 19. század előtti időkből nincs semmilyen forrás. Állítólag egy 1288-as törvény, amelyet Margit skót királynő (megjegyzem, hogy akkor mindössze ötéves volt és Norvégiában élt) hozott, előírta, hogy pénzbírságot kell kiszabni, ha a férfi visszautasítja a házassági ajánlatot; a kártérítés egy pár bőrkesztyű, egyetlen rózsa, 1 font és egy csók volt.

Egyes helyeken a hagyományt szigorították, és a lánykérést a modern szökőnapra, február 29-re, vagy a középkori (biszekuláris) szökőnapra, február 24-re korlátozták. Egy 17. századfordulóról származó színdarab, a ‘The Maydes Metamorphosis’ szerint ‘ez a szökőév/az amikor az asszonyok bricsesznadrágot viselnek’. Néhány száz évvel később azoknak a nőknek, akik ki akarták használni az alkalmat, hogy udvaroljanak nekik, skarlátvörös alsószoknyát kellett viselniük,- ha úgy tetszik, mintegy tisztességes figyelmeztetésként.”

Finnországban az volt a hagyomány, hogy ha egy férfi szökőnapon kérte meg egy lány kezét, amennyiben a nő visszautasította, akkor egy szoknyára való szövetet kellett vennie neki.

Franciaországban 1980 óta a La Bougie du Sapeur (A zászlós gyertyája) című szatirikus újság csak szökőévben, február 29-én jelenik meg. A humoros újság kiötlői Jacques Debuisson és Christian Bailly voltak, és csak egy viccnek szánták. De nagy siker lett. Az újság neve, amely lefordítva “A zászlós gyertyája” Camemberre utal, aki egy zászlós volt Georges Colomb 1896-os képregényében. A fiktív hős, Camember február 29-én született, és akkor lépett be a hadseregbe, amikor még csak négyszer ünnepelte a születésnapját 16 évesen).

Az újság 2008-as és 2012-es kiadásából származó nyereséget jótékonysági célokra fordították. 2016-ban 4,70 euró volt az ára. A lap tehát négyévente február 29-én jelenik meg; 2024-től 200 000 példányban nyomtatják és árulják az újságárusoknál és az újságosbódékban, és az idén is 4,90 euróba kerül. Elő is lehet rá fizetni -100 euró évszázadonként-, a visszamenőleg megjelent számok pedig 15 euróba kerülnek. A lap online nem jelenik meg. A 2016-os kiadás volt az első, amelyet Franciaország mellett Belgiumban, Svájcban, Luxemburgban és Kanadában is árusítottak.

A lap humoros, önmaga által “politikailag korrektnek” nevezett. Egy 2012-es, az euró végéről szóló cikk azt hitette el az olvasókkal, hogy a lap támogatja a szélsőjobboldali Front National politikáját, de a főszerkesztő azt állította, hogy a lap politikamentes.

Az idei, 2024-es számának vezető cikke a mesterséges intelligenciáról szóló kommentár volt “Mindannyian intelligensek leszünk” címmel; a második vezércikk a nemek közötti átmenet problémáiról szól: “Mit kell tudni a férfiaknak, mielőtt nővé válnak?” címmel. A La Bougie du Sapeur a cikkeken kívül egy folytatásos történetet is tartalmaz. A La Bougie du Sapeur – Dimanche című vasárnapi külön melléklet első száma 2004-ben jelent meg; a következő kiadás csak 2032-ben jelenik meg.

Görögországban a szökőévben történő házasságkötést szerencsétlennek tartják.

1988 februárjában a texasi Anthony városa a “világ szökőév fővárosának” nyilvánította magát, és Nemzetközi Szökőév Születésnaposok Klubot indítottak.

A február 29-én született személyt “szökőévesnek” vagy “szökevénynek” is nevezik. A nem szökőéves években általában február 28-án ünneplik a születésnapjukat, vagy március 1-jén, mivel ez a február 28-át követő nap.

Gyakorlatilag egy szökőévben születettnek kevesebb születésnapja lesz, mint amennyi az életkora években kifejezve. Ezt a jelenséget drámai hatásra is ki lehet használni, amikor egy személyről azt állítják, hogy csak a tényleges életkorának egynegyedét éri el, és csak a szökőéves születésnapi évfordulókat számolják. Például Gilbert és Sullivan 1879-es vígoperájában: A penzance-i kalózokban, a főszereplő Frederic (akit kalózok nevelnek fel) megtudja, hogy a 21. születésnapjáig (vagyis amikor 88 éves lesz, mivel 1900 nem szökőév volt), nem pedig a 21. életévéig köteles szolgálni a kalózokat.

1990 óta nem visszamenőlegesen Hongkong a szökőnaposok törvényes születésnapjának március 1-jét tekintik a nem szökőéves években.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések