Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szűcs Eszter: A természet poétája


A természet egy szép dolog. Gondoljunk csak bele, hogy ha nem lenne, akkor nem tudnánk létezni. Elég hihetetlen, de így van. A természetbe sok minden beletartozik. Állatok, növények, évszakok, tájak, falvak, városok... stb. Ez a sok dolog mind hozzátartozik a bolygónkhoz, ami szintén a természet része. Ez a szó több mindent takar. 

Amikor ezt a novellát írtam, akkor mélyen elgondolkodtam, hogy vajon mit jelenthet ez a szó. Nagyon érdekes, pedig ez egy elég egyszerű kifejezés és mégis sok ember nem ismeri, nem tudja, hogy mit jelent. Akkor én most elmondom nektek a természet titkait. Igazából én sem nagyon tudom, csak kapiskálom. Vannak természetfeletti erők ilyen például a szél, jég, Nap, ezek tartják kordában a természet erejét. A levegő az élet forrása. Ez egy különleges erő. Igaz láthatatlan, de elég erős ahhoz, hogy életben tartsa a Föld népességét. Az emberek az oxigén által élnek ezen a csodás bolygón. Ez rendkívül különleges. A természet egy ritka dolog, ezért meg kell, védenünk vagy különben elveszítjük. 

Nem szabad szemetelni, pocsékolni, mert a környezetünk sajnos napról napra romlik. A szemét káros a világunkra. A legnagyobb bajunk, hogy csak halmozódik, és nem tudunk vele mit csinálni. Azt javaslom, hogy mindenki gyűjtse szelektíven a szemetet és használjon komposztálót, mert ezzel is védjük a természetet. Ha lehetséges, akkor használjunk kevesebb műanyagzacskót és inkább tömegközlekedéssel utazzunk, és ne autózzunk, mert azzal is káros gázokat bocsátunk a levegőbe. A levegőnek a kellemetlen gázok nem tesznek jót, mert az ózonlyuk tovább lyukad. Sajnos az nem lenne túl jó, ezért kéne mindent megtenni, ami védi a környezetet. 

A metán és a szén - dioxid sajnos hőmegkötő képességgel rendelkezik, ami azért rossz, mert klímaváltozást csinálnak ezek az anyagok. A klímaváltozás elég rossz dolog, mert tönkre teszi a világot. Korunk egyik legnagyobb környezeti kihívása. Az erdőségeknek megváltoznak a körülményeik és ez nem tesz nekik jót. Az esőerdők nem bírják, ha más körülmények közt kell élniük. Ők csak az esős időt szeretik, ezt szokták meg. A Kárpát-medence élővilága különösen érzékeny a környezeti változásokra. Az állatok nem bírják a klímaváltozást. Némelyikük bele is pusztul. Ez a jelenség napjainkban már érzékelhető sajnos. Mindent meg kéne tenni, hogy enyhüljön, mert ha így folytatjuk, kipusztul a világ. 

Az erdők azért is fontosak számunkra, mert segítenek a klímaváltozás ellen. Ugye a növények megkötik az oxigént, ezért jó, ha nem írtjuk ki őket. Hasznosak számunkra. Ráadásul az erdők azért is fontosak, mert lehet életközösségek központja vagy kirándulásaink helyszíne vagy az erdészek otthona és szenvedélye. Nem utolsó sorban a mi örökségünk, táplálónk, segítségünk, kincseink. Védjük meg! Ne hagyjuk, hogy elvesszenek! 

Én Tahitótfaluban élek. Nagyon szeretem, mert odafigyel az egész falu a környezetvédelemre. Kulturált, szép hely. Nem pocsékolnak. A falu lakossága is kedves. Csöndes, békés helynek számít. Nyugalom van. Nem zajonganak az autók, hiszen kevesebb van, mint a nagyvárosokban. Jóval kisebb a számuk. Ez tetszik ebben a településben. 

Sajnos Budapest eléggé környezetszennyező városnak számít. Az utcákon áll a szemét, az autók füstje repül a levegőben. Sok az építkezés, ami nem tesz jót a talajnak, károsítja. Ráadásul a kellemetlen folyadékok, amik kiömlenek, a sarkokon beszivárognak a földbe szép lassan és szintén romlik a termőföld. 

A folyadékokkal kapcsolatban még annyit mondanék, hogy sokszor látok kiömlött PET palackokat az utcákon. Az emberek nagy része erre azt reagálja, hogy rugdossuk arrébb, mert miért is ne. Sajnos ez nem túl jó gondolat. Veszélyeztetjük vele az embertársainkat. Mi van, ha véletlenül valakit fejbe talál? Ez egy nehéz helyzet. Próbáljuk kerülni az ilyen szituációkat. Arra szeretnék kilyukadni, hogy ha egy műanyag flakont látsz az utcasarkon akkor ne kezd el rugdosni, hanem inkább vedd fel és dobd ki a sarkon lévő kukába. Ezzel is segíted a környékünket. 

Most térjünk át a sarkvidékek helyzetére. Ott rosszabbak a körülmények. A klímaváltozás miatt felmelegedés veszélye fenyegeti az ott élő állatokat. Olvadoznak a jégsapkák.  E miatt emelkednek az óceánok és tengerek szintje. Ez nem jelent jót, mivel ha túlságosan tele lesznek vízzel, akár ki is áradhatnak, ami nem igen jó ötlet, mert elöntheti a tenger - óceánparti városokat és akkor azok egyszerűen megsemmisülnek, mint Atlantisz. 

Sajnos az éghajlatváltozás a világ minden térségét érinti. A telek nem olyan hidegek, viszont a nyarak sokkal melegebbek, mint eddig. Brutális kánikula áll be nyaranta. Ez veszélyezteti az emberek biztonságát, ugyanis valakik nem bírják annyira a meleget, mint mások. Ilyen UV sugarak mellett a napozás nem ajánlott. Kockázatosabbak az esélyek. Nagyobb a valószínűsége a leégésnek és bőrráknak. Ha így folytatjuk, akkor az éghajlatváltozás tönkre teszi a kis megszokott bolygónkat. Kiöntenek a magas tengerek, óceánok.  Szárazság lesz vagy erdőtüzek. Elfogy az édesvízkészlet. Állandó magas hőmérséklet fog beállni. Árvizek fenyegetnek majd minket. Az állatok, növények kipusztulása egy idő után. Meg fog változni a talaj szerkezete. Megszűnnek a belvizeink. A tengerek élővilága kipusztul. Az óceánok elsavasodnak majd. Ezért mondom nektek, hogy ha egy kicsit is érdekel a jövőtök, környezetetek, akkor figyeljetek oda, hogy csak is jókat cselekedjetek. Védjünk meg a világunkat!

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések