Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Závogyán Magdolna: a hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája


A hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája; napjainkban azonban már nem elegendő csupán őrizni a hagyományokat, újra kell értelmezni és fogalmazni azokat, mielőtt idegenné válnak a következő generációk számára - fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára vasárnap Lakiteleken. 

Závogyán Magdolna a Hungarikum Ligetben február 2. és 4. között zajló, Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű néptáncos seregszemlén arról beszélt, ha a hagyományok 21. századi megélése azok tiszteletéből fakad, akkor "a forrás tiszta marad és bő vizet ad számunkra".

Kiemelte: a felelősség, amely mindenki vállán nyugszik, nagy, ugyanakkor örömteli. "Felelősséget viselünk gyerekeink, fiataljaink jövőjéért szülőként, nagyszülőként, közösségeink tagjaként, pedagógusként, kulturális szakemberként és állampolgárként egyaránt" - tette hozzá.


Az államtitkár szerint az identitás kialakulása a bölcsőben kezdődik. A személyiséget egy életen át gyúrják, alakítják külső hatások és belső folyamatok, de a tapasztalat szerint "a gyermekkorban megszerzett tudás és viselkedési minta válik olyan természetessé, mint a lélegzetvételünk" - fogalmazott.

Závogyán Magdolna hangsúlyozta: "néptáncot járó gyermekeket és fiatalokat látni kegyelmi állapot, semmihez sem fogható, szívet-lelket csordultig árasztó csoda".

Szerinte a néptánc ősi kódolt anyanyelve minden gyermeknek. A Hungarikum Ligetben fellépők pedig tökéletesen beszélik ezt a nyelvet. A ritmus, a zene, a mozdulatok vérükké válnak és egy életen át elkísérik őket. A néptáncos gyermekek "a jövőnket, a haza jövőjét jelentik" - fogalmazott.


A Kárpátia Rendezvényházban zajló találkozón a Kárpát-medence magyarlakta területeiről, a többi között Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről 18 felnőtt, valamint 14 gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, mintegy 1000-1200 táncos és hét zenekar lép színpadra.

A Kárpát-medencei magyar hagyománytisztelő néptáncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek, őstermelők és alkotóművészek találkozóján a néptáncbemutatókhoz kiállítások és koncertek, közös imádságok, valamint kézművesek, népművészek és kistermelők vására is kapcsolódik.

A seregszemle a Hungarikum Liget és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület - Hunyor Népfőiskola főszervezésében valósul meg.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések