Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Pintér Béla nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat


Idén Pintér Béla kapta meg a Radnóti Zsuzsa által alapított elismerést. Pintér a több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért részesült a Kortárs Magyar Dráma-díjban. Különdíjat kapott továbbá Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapító tagja. 

Radnóti Zsuzsa 2019-ben, a Kossuth-díjával járó juttatásból alapítványt hozott létre a 21. századi kortárs magyar irodalmi drámák, kollektívan létrehozott előadásszövegek és adaptációs alkotások elismerése céljából. A díj odaítéléséről kuratórium dönt, amelynek elnöke a díj alapítója mellett Lőkös Ildikó dramaturg, Csizmadia Tibor rendező, Németh Gábor író és Nánay István színikritikus. Az elismerést minden évben a Tóték című Örkény-darab ősbemutatója időpontjának közelében adják át.

A február 29-én megrendezett díjátadón Radnóti Zsuzsa köszöntőbeszéde után Kukorelly Endre író méltatta Pintér Bélát:

„Ha nézed – tehát jól nézed – PB-t, elbűvöl. Ha nem bűvöl, rosszul nézed.

Ezt a két mondatot azelőtt írtam le, hogy kitaláltam volna magamnak, mi bűvöl. A marionett bűvöl. Az a – mondjuk – atavisztikus valami, ami a mélységes mélyből törhet elő – ha pl. bábokat/bábukat, bábozást néző gyerekeket nézünk. Olyasmit tud ez, a báb és mozgatói, amit nem tud más – és most hagyjuk, mi ez a más. Ilyenkor olyasmit tudnak (meg) a gyerekek, amit máshogy nem. És amiről később lemondanak.”

Pintér Béla a díjátadón az elismerések kapcsán megjegyezte: „Úgy vagyok vele, mint egy országúti kerékpáros, akinek az a célja, hogy felérjen a csúcsra, és hegymenet közben végig kell hallgassa az út mentén állók a buzdítását, dicséretét, de a kritikákat és a köpködést is, és egyiknél sem időzhet el hosszan. Nekem is el kell érnem a célig.”

A rendezvényen különdíjat vehetett át Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja

a Becsapódás című előadás témaválasztásáért, szövegéért és a közösségi színházcsinálásért.

A rendező-színpadi szerzőt a Rózsavölgyi Szalonban tartott díjátadón Peremartoni Krisztina színművész laudálta. A független színházi formáció így határozza meg önmagát: „Olyan előadásokat hozunk létre, amelyek korunk Európájának és azon belül Magyarország égető társadalmi problémáit, kibeszéletlen tabutémáit dolgozzák fel, univerzálisan értelmezhető, érzelmileg átélhető, közvetlen módon.”

Horváth János Antal a díjátadón megjegyezte: Pintér Bélához hasonlóan ő is igyekszik egészséges távolságot tartani a kritikáktól és a díjaktól is, de ezt a mostani elismerést komolyan megbecsüli, mert kevés az ehhez hasonló fontosságú díj. Az elismerést az egész társulat nevében vette át.

Forrás: fidelio.hu / Fotó: Hartyányi Norbert

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések