Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

A piros tojással koccintás és a locsolkodás története


A dyngus nap a szláv népeknél a húsvéti ünnepkör fontos része. Jelentése a német Ding-eier “tojással tartozol” szóból ered, de a kereszténység előtti időkben a Dingnis, Dingnus a háborúban a fosztogatás ellen fizetett váltságdíjat jelentette.

A Dyngus nap a nyugati szláv és lechita népeknél, köztük Magyarországon is, közös, pogány vallási eredetre utal, mégpedig a szláv termékenység istennőkkel való kapcsolatra. Esetleg a Kukorica-anya öntözésének hagyományával állhat összefüggésben, aki a termést növekedésre késztette, és akit kukoricából készült baba vagy koszorú formájában ábrázoltak. Ezt szimbolikusan vízbe áztatták, és télen át őrizték, amíg tavasszal a szemeket a magvető kukoricával összekeverték, hogy biztosítsák a sikeres termést. Idővel a kereszténység növekvő befolyása a dyngus napi ünnepeket más pogány szokásokkal együtt beemelte a keresztény ünnepekbe. 

A vízzel való locsolkodás a nyugat-lengyelországi herceg, I. Mieszko (kb. 935-992) 966-ban történt megkeresztelésére utal, amely egész Lengyelországot a kereszténység zászlaja alatt egyesítette. Ezt követően a lengyeleknél eredetileg a śmigus és a dyngus két különálló esemény volt, a śmigus a vízzel való locsolás, a dyngus pedig az emberek pisankival-tojással való megvesztegetése a śmigus elől való menekülés érdekében; később a két hagyomány összeolvadt.

Az ünnepet hagyományosan úgy tartják, hogy a fiúk a nekik tetsző lányokat vízzel locsolják le, és fűzfavesszővel verik el őket. A fiúk húsvét hétfőn hajnalban belopóznak a lányok házába, és még az ágyban alvó lányokat leöntik egy vödör vízzel. Miután az összes vizet rájuk öntötték, a sikoltozó lányokat gyakran egy közeli folyóhoz vagy tóhoz vonszolták, hogy még egyszer lelocsolják őket. Néha egy lányt ágyastul vittek ki, és a lányt az ággyal együtt dobták a vízbe. A különösen vonzó lányok számíthattak arra, hogy a nap folyamán többször is áldozatul estek. A víz motívuma állítólag a tavaszi esőt idézi fel, amely szükséges a későbbi aratáshoz az év folyamán. A lányok úgy menthették meg magukat a locsolkodástól, hogy a fiúknak festett tojásokat, “váltságdíjat” adtak. Bár elméletileg a lányoknak másnapig kellett várniuk, hogy a fiúkon bosszút álljanak, a gyakorlatban mindkét nem ugyanazon a napon locsolta le egymást. A túlkapások miatt Lengyelországban rendeletbe került, hogy “ne zaklassanak vagy sanyargassanak másokat az általánosan dingusnak nevezett szokással!”

A locsolás mellett fontos eleme a napnak a cickafarkfűz, melyet varázserővel ruháztak fel, mondván, hogy megakadályozhatta a villámcsapásokat, megvédhette az állatokat a betegségektől és elősegíthette a méztermelést. Úgy vélték, hogy egészséget és szerencsét is hoznak az embereknek, és hagyomány volt, hogy pálmavasárnap három cickafarkrügyet nyeltek le a jó egészség megőrzése érdekében. A vízbedobáshoz hasonlóan a fiúk húsvéthétfőn a lányokat is megveregették a cickafarkfűvel, a lányok pedig ugyanezt tették a fiúkkal a következő kedden. Olyan versikék kíséretében, hogy:”Nem én ütök, a fűzfa üt, egy hét múlva, szent nap, hat éjszaka múlva húsvét” (Nie ja bije, wierzba bije, za tydzień, wielki dzień, za sześć noc, Wielkanoc)-

A locsolkodást hagyományosan verses nyilatkozatok kísérték. Szokás volt, hogy egy fiatalember felmászott a falu egyik épületének a tetejére, majd egy bádogedényt ütlegelve bejelentette, hogy mely lányokat kell leönteni, és hogy hány szekér homokot, mennyi vizet és mennyi szappant használnak el majd az egyes lányokra. A lányok versben válaszoltak, és bejelentették, hogy van valaki, aki megmenti őket

Pl. a kocsma tetejéről kiabálták, hogy Zośka, mert rosszul öltözködött, rendetlenül tartotta a házát, és mindenkivel veszekedett, száz hordó vízből, száz szekér homokból és száz korbácsütésből álló büntetést fog kapni. Aztán az ablakból jött rá a válasz, hogy Zośka nem fél, mert Jasiek ott áll mellette egy üveg pálinkával, hogy minden támadóját megvásároljon, és őt kiváltsa a büntetésből.


Húsvét hétfőn vagy kedden aztán ún. dyngus körmenetet tartottak. A felvonuló fiúk “a dynguson a kakassal” – elnevezésű menetben egy élő, általában engedély nélkül ellopott madarat vodkába áztatott gabonával etettek meg, hogy hangosan kukorékoljon. A kakas a termékenység szimbóluma volt, amelyet egy kis kétkerekű, pirosra festett, szalagokkal és virágokkal díszített kocsin szállítottak, amelyhez gyakran kis élőképet készítettek, amely a násznépet ábrázolta. Ezt tolták házról házra a fiúk, akik kakasként kukorékoltak, és dyngus dalokat énekeltek, amelyekben jókívánságokat, ajándék- és ételkéréseiket közvetítették. Céljuk az volt, hogy a lakosokat arra ösztönözzék, hogy húsvéti ételeiket, például húsvéti tojást, sonkát és kolbászt adjanak nekik. Egy tipikus dyngus dal így hangzott:

“A kacsád azt mondta nekem
.
Hogy sütöttél egy tortát
A tyúkod azt mondta nekem.
Hogy másfél kosárnyi tojást tojt neked.
A kocád azt mondta, hogy megölted a fiát.
Ha nem a fiát, akkor a lányát.
Adj nekem valamit, ha csak egy kicsit is a zsírjából.
Ki nem lesz ma nagylelkű, ne számítson a mennyre.

A dyngus nap egyes regionális változataiban a fiúk egy medvének öltözött férfivel, vagy harangot viselő igazi medvével – vagy valódi medvebőrbe öltözve – vonultak végig a falun. A csoport házról házra járva “ajándékokat gyűjtött a medvének”, mielőtt a medvét egy közeli patakba vagy tóba “fojtották”. Ez valószínűleg egy hagyományos szertartás adaptációja volt, amelynek során Marzanna, a tél szellemének szalmafiguráját fojtották vízbe. A “medvéket” gyakran meghívták, mivel úgy hitték, hogy biztosítják a jó termést, ami tükrözi a medve erejébe vetett ősi hitet, amely szerint a medve képes megelőzni a gonoszt, elősegíteni a termés növekedését és gyógyítani a betegségeket. A történelmi Mazóvia és Kis-Lengyelország területein a medvebőrt viselő fiúk a lányokat is megkergették. A lányoknak megvolt a dyngus ünnep saját változata, amelyben házról házra járva, frissen vágott zöld ággal a kezükben, élelmet kértek és énekelve üdvözölték a húsvétot követő “új évet”:

A mi kis zöld fánk, gyönyörűen feldíszítve
Mindenhova megy Mert úgy illik, hogy
Elmegyünk vele a kastélyba
Jó szerencsét, jó egészséget kívánva. az új esztendőre.
Amit Isten adott nekünk!

Végül amikor nagyszombaton éjfélkor felzúgtak a harangok a pap először megáldotta a festett tojásokat később pedig a hívők által hozott ételeket, olyanokat, amelyeket nem ehettek a nagyböjt ideje alatt (sonka, kalács, hús stb).  Ezután kezdődött a vendégeskedés, mindenkit még az arra járó idegent is meg kellett vendégelni, mert az évnek ezen a napján senki sem maradhatott magára. A nap nagyon várt eseményére, a húsvéti tojással való koccintás-ra, ebéd után került sor, amit szigorúan csak piros tojással lehetett, mert a piros szín Krisztus kifolyt vérének és az ígért örök életnek a szimbóluma. Az aztalról, ahol a pirosra festett, keményre főzött húsvéti tojások sorakoztak, mindenki elvett egyet. Megkezdődött a tojással való koccintás. A tojás lekerekített felének “popsi”, a hegyes felének  “orr” a neve. Az emberek a homlokukra helyezik, ahol orr az orral, popsi a popsival koccint, s akinek ép marad a tojása, az a néphit szerint szerencsés lesz (gyakori hecc, a fából készült festett tojások csempészése a főtt tojások közé, a “csaló” azzal koccint, hogy nyerhessen).

Schweiger Szilvia Lilla - Prokult Újság

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések