Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Felavatják Tandori Dezső és Tandori Ágnes síremlékét


Tandori Dezsőre és Tandori Ágnesre emlékeznek a Fiumei sírkertben 2021. május 15-én a Jovánovics György szobrászművész által alkotott síremléknél. A sírkő ünnepélyes felavatásánál közreműködik Földényi F. László, Rajk Judit és Zétényi Tamás. Elhangzik majd Kurtág György és Jeney Zoltán Tandori Dezső verseire írt zeneműve.


Tandori Dezső 1938. december 8-án született Budapesten. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Tandori Ágnes Nagy Ágnesként 1942. október 28-án, Pécsett született. Gyermekéveit Erdélyben, Vácon töltötte szülei és húgai körében, majd a család 1950-es években való Budapestre költözése után a fővárosban szerzett francia-német idegennyelvű levelezői diplomát. 1967-ben kötött házasságot Tandori Dezsővel. Előbb a Malév kötelékében dolgozott, később az Iparművészeti Vállalat munkatársaként tevékenykedett. Ezt a munkakörét hagyta el az 1970-es években, hogy szellemi szabadfoglakozásúként, íróként és fordítóként, a Tandori-háztartás nélkülözhetetlen részeként, feleként, a Tandori-művekben „Másikunk”-ként emlegetett szerepében aktívan segítse és ösztönözze a legkülönbözőbb Tandori-művek megszületését.

Tandori Dezsőre és a tavaly elhunyt Tandori Ágnesre emlékeznek 2021. május 15-én 13:00-kor Jovánovics György szobrászművész által alkotott síremléknél. A sírkő ünnepélyes felavatásánál közreműködik Földényi F. László, Rajk Judit és Zétényi Tamás. Elhangzik majd négy részlet Kurtág György Ab Játékok énekhangra című készülő sorozatából és Jeney Zoltán két dala, melyet Tandori Dezső verseire írt: a London az én Bakonyom és a Ha nincs mit tenni című.


Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések