Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Különleges télűző programot tartanak Hajdúszoboszlón: busójárás lesz


Eddig soha nem látott, különleges attrakciónak ad otthont Hajdúszoboszló: március 2-án, szombaton 17 órakor a strandfürdő főbejáratánál télűzést tartanak a busókkal – közölte szerda este Czeglédi Gyula, a fürdőváros polgármestere Facebook-oldalán. 

A szilveszteri helyi csergetés és a mohácsi busók felvonulása között nagyon sok történelmi hasonlóság fedezhető fel. Ezt kifejtve hozzátette, ahogy a helyiek a törököket ostorpattogtatással, kolompolással és tüzek gyújtásával űzték el, úgy a népi mondák szerint az őslakos sokácok ijesztő maskarában való felvonulásukkal és zajkeltésükkel szintén a törököket űzték ki városukból - írja a városvezető.

Tőlünk mintegy 400 kilométer távolságra a település megvédésében ugyanazok a momentumok jelentek meg a 17. században

– fűzte hozzá Czeglédi Gyula a posztban, hozzátéve, kíváncsian és szeretettel várják a busókat a városban.

A fürdő honlapja további részleteket is közölt a programról: e szerint 17 órakor Eisler József osztja meg a közönséggel a busójárás történetét, majd 17.15-kor körtánc és kólózene következik. 17.25-kor aztán a nézőket is bevonják a télűzés hagyományába, a tűzgyújtás pedig 17.45-kor lesz.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések