Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Augusztustól 2033 végéig Pécsen tekinthetők meg Csontváry alkotásai


Egy néhány hónapos budapesti kitérő után legalább 2033 végéig továbbra is Pécsen állítják ki Csontváry Kosztka Tivadar festőművész azon 33 munkáját, amelyeket fél évszázada helyezett letétbe az alkotások felett rendelkező Magyar Nemzeti Galéria (MNG) – állapodott meg minderről a baranyai és a fővárosi közgyűjtemény vezetője hétfőn Pécsen.


Baán László, az MNG-t fenntartó Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Bertók Gábor, a pécsi Csontváry Múzeumot fenntartó Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója a hosszú távú haszonkölcsön-szerződést a sajtó előtt írta alá a Csontváry Múzeum épületében a festőművész – egy nagyszabású tárlat miatt nemsokára Budapestre költöző – monumentális alkotásai mellett.

Mint arra az eseményen a fővárosi közgyűjtemény vezetője emlékeztetett, a 170 évvel ezelőtt született művész alkotásait legnagyobb számban őrző két múzeum közös kiállítást rendez a fővárosban és a baranyai vármegyeszékhelyen.

A mintegy negyven művet felvonultató tárlat április 13-tól július 16-ig a Szépművészeti Múzeumban, Budapesten, majd augusztus 1-jétől november 5-ig a Csontváry Múzeumban, Pécsen tekinthető meg.

Baán László közölte: a pécsi múzeum falai az alkotások budapesti kiállítása alatt sem maradnak üresen, hiszen a Szépművészeti gyűjteményében őrzött Toulouse-Lautrec-alkotásokból egy – korábban Rómát és Pekinget is megjárt – különleges kollekció tekinthető meg a Csontváry Múzeum épületében április 17. és július 16. között.

Bertók Gábor, a JPM igazgatója reményét fejezte ki, hogy mindkét nagyszabású tárlat népszerű lesz, és a baranyai közgyűjtemény idei más kiállításaira – például a Nyolcak-csoport Modern Magyar Képtárban őrzött munkáira vagy az Op Art Akadémia Múzeum Galériában megtekinthető építészeti anyagára – is ráirányítja a figyelmet.

Zag Gábor (DK), Pécs alpolgármestere úgy vélekedett: mind a Csontváry-, mind a Toulouse-Lautrec-tárlat megerősíti Pécs kulturális decentrum szerepét. A kiállítások olyan alkotásokat vonultatnak fel, amelyeket korábban nem állítottak ki a vármegyeszékhelyen – emelte ki az alpolgármester.

Az esemény sajtóanyaga szerint a Szépművészeti Múzeumban utoljára 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a JPM Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.

A közös kiállítások után a pécsi JPM Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit – írták.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések