Április közepén kezdődnek a 10. Színházi Olimpia programjai Békés vármegyében, a megyeszékhely a Bábszínházi Világtalálkozónak is az egyik helyszíne lesz.


A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyarországi Bábművészek Szövetsége tizenhárom vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között. A békéscsabai programok április 15-én kezdődnek - közölte a Békéscsabai Napsugár Bábszínház az MTI-vel.

Mint közleményben írták, az izraeli Yael Rasooly művész Paper Cut című, felnőtteknek szóló előadását láthatják a békési vármegyeszékhelyen. Május 13-án Écsi Gyöngyi vágsellyei születésű lelkész, népdalénekes, -gyűjtő, bábszínész érkezik a Viharsarokba Szőlőszem Kálmán című előadásával.

Május 26. és június 25. között több mint 30 bábelőadással várják a közönséget: mások mellett fellép az ukrajnai Art Prom a gólyalábas menetszínházzal és a spanyol Teatro La Baldufa Zeppelin című utcaszínházi előadásával, ahogyan Keresztes Nagy Árpád Krisztus urunk és a furulya című előadásával - írták.

Május 26-án nyitja meg hivatalosan kapuit a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új előadóhelye a Munkácsy-negyed szívében lévő, felújított Ursziny-Beliczey-kúriában.

A Békéscsabai Jókai Színházba május 8-án a zentai Híd Kulturális Alapítvány hozza el Szabadságharc című kétszemélyes előadását két időpontban. Ugyanez az előadás a Szarvasi Vízi Színházban is látható lesz június 27-én.

A Gyulai Várszínház június 22-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az SNT Drama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közös produkcióját, a Prométheusz'22-t; június 24-én a Barcelona Flamenco Balett Luxuria című előadását látja vendégül.

A gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban a Jules Verne regénye alapján készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című előadást mutatják be június 28-án az olasz Teatro Potlach előadásában.

Az első színházi olimpiát 1995-ben, Görögországban hívták életre, az idei a tizedik alkalom; a három hónapon át tartó eseménysorozat 750 programot ölel fel, 58 országból, 400 társulat 7500 fellépője érkezik Magyarországra.

Az országos programkínálat elérhető a www.szinhaz.org központi weboldalon. A 10. Színházi Olimpia főszervezője a Színházi Olimpia Nonprofit Kft. A magyarországi Színházi Olimpia a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.