Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Húsvét - Ünnepi koncertek az Operaházban


Húsvét alkalmából csütörtökön Johann Sebastian Bach Máté-passióját, nagypénteken és húsvétvasárnap Richard Wagner Parsifalját, míg a Húsvét Mascagnival program részeként nagyszombaton és húsvéthétfőn a Messa di Gloria és a Parasztbecsület koncertszerű változatát tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház. 

Mint az Opera keddi közleményében felidézik, Bach legnagyobb műve, a Máté-passió feledésbe merült a zeneszerző halála után, majd Felix Mendelssohn-Bartholdy fedezte fel újra az utókornak. A csütörtöki koncerten Mendelssohn változatában hallhatja a közönség a Bach-művet M. Tóth Géza szcenírozott rendezésében, animációs vetítéssel kiegészítve.

Az előadás szólistája lesz Kovács István (Jézus) és Megyesi Zoltán (Evangelista), mellettük Szemere Zita, Schöck Atala, Horváth István és Bakonyi Marcell lép fel. A koncerten közreműködik az operaház zenekara, énekkara és gyermekkara, vezényel Csiki Gábor énekkari karigazgató.

Richard Wagner Parsifalját Almási-Tóth András művészeti igazgató tavaly bemutatott rendezésében április 7-én, 9-én és 14-én is műsorára tűzi az opera. Wagner utolsó zenedrámája Kovácsházi István (Parsifal), Kálmándy Mihály (Amfortas), Rácz István (Titurel), Bretz Gábor (Gurnemanz), Kálmán Péter (Klingsor) és Szántó Andrea (Kundry) főszereplével lesz látható, az opera zenekarát, énekkarát és gyermekkarát Kocsár Balázs főzeneigazgató dirigálja.

Április 8-án és 10-én Pietro Mascagnitól a Messa di Gloria és a Parasztbecsület csendül fel. A Messi di Gloria szólista szerepeit Fekete Attila és Kelemen Zoltán éneklik.

Mint írják, Mascagni a Parasztbecsülettel robbant be váratlanul az operaéletbe. A szicíliai faluban játszódó, tragikus végkimenetelű féltékenységi drámában a mindennapi hősök saját, fékezhetetlen szenvedélyük áldozatává válnak. A koncertszerű előadás szereplőit Fekete Attila (Turiddu), Gál Erika (Santuzza), Németh Judit (Lucia), Kelemen Zoltán (Alfio) és Mester Viktória (Lola) keltik életre. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát mindkét produkcióban Kesselyák Gergely első karmester irányítja - áll a közleményben.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések