Tisztelt írók és költők. Nektek is lehetőségetek van arra, hogy portálunkon megjelenjetek a menüben található Tartalom beküldése linkre kattintva.

Szakuraünnep lesz a Füvészkertben


Idén tizenhetedik alkalommal ünnepeli az ELTE Füvészkert a cseresznyevirágzást. A botanikus kertben sok éve hagyomány a szakuraünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az ohanamihoz kapcsolódik. 

Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában. Idén a megszokottnál jóval korábban kezdtek el virágozni a díszcseresznyék, de mivel a parkban többfajta is van, a virágzás elhúzódik. 

Az április első és második hétvégéjén a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik be. Idén is lesz japánnyelv-óra és zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, Gooktatás, japán sakk, koncertek, ikebanakiállítás és workshop is, de a bonszairajongók is értékes ismereteket szerezhetnek. 

A cseresznye virágzása nagyon látványos, mert a többi fa lombfakadása előtt nyílnak a virágok, hatalmas, tömött gömbökben borítják a nemrég még kopasz vesszőket. A szakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers és dal örökíti meg e nemes növényt. A virágnak szimbolikus jelentése van, mivel a virágok rövid élete a tisztaság és egyszerűség eszményét tükrözi. 

A programok a Füvészkert honlapján napi bontásban elérhetők.

Reactions

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések